OGIA
Ogia zerealen irina eta urarekin egin ohi den oinarrizko elikagaia da.
Ogia forma esberdinetakoa izan daiteke eta batzuk zerealak dituzte.Txinatarrek arroza jaten duten bezala,Europa, Ekialde Hurbilean, India eta Ameriketan, ogia erabiltzen da.
Irina eta ura ogiaren osagaiak dira.
Ogia erromatarrek asmatu zuten,XX mendean gero ogi beltz edo integrala zabaldu zen.
Osagai guztiak nahastu, gatza ezik. 30 minutuko autolisia egin, gatza gehitu, nahastu, mahai gainera atera eta oratu. Suabe suabe, gozo gozo, eta prisa barik oratu nuen. 10-12 minutu, tarteka atsedenalditxoak emanez.
Olioztatutako bol baten sartu eta hiru orduko hartzidura eman nion, ordu betero tolesdura bat eginez. Boleatu, 10 minutu erlaxatzen utzi, formatu tentsioa emanez eta bannetoian sartu. Berandu zenez hozkailura sartu nuen.
Handik 12 ordura hozkailutik atera eta labea martxan jarri nuen. 260ºra heldu zenean, ura sutan ipini, orea bannetoitik atera, taxuak eman, labean sartu eta ura irakiten behealdean nuen ontzi batera bota.
Labea amatatu eta tenperatura 200ºra heltzen ari zenean berriz piztu nuen. 15 minutu geroago ontzia atera, eta ordu erdi beranduago ogia egina zegoen. Labea amatatu eta bertan beste hamar minutu inguru laga nuen.
Janarietan erabiltzen da produktu hau.
AIXA.
No hay comentarios:
Publicar un comentario