Gazta esnea gatzatuz egindako elikagai solido edo erdi-solidoa da. Esnea gatzatzeko, gatzagi naturala edo ordezkoren bat gehitzen da. Gatzagiak dituen bakterioek esnea azidotzen dute, eta sortzen dituzten konposatuen arabera, gaztaren testura eta zaporea desberdinak izango dira. Gazta batzuek lizuna ere izaten dute, bai kanpoaldeko azaleran eta baita barrualdean ere. Gaztagintza da produktu honen ekoizpena, eta ekoizlea gaztagileada.
Ehunka gazta mota daude. Mota eta zapore desberdintasunak, esnearen jatorriagatik, bakteria eta lizun espezie desberdinak erabiltzeagatik, esnearen esnegain kopuruagatik, ontze denboran eman daitekeen desberdintasunagatik eta prozesuan jasandako tratamenduengatik izaten dira. Beste faktore batzuek ganaduaren elikadura eta belar eta espezia zaporetsuak gehitzea izan daitezke, edota gazta keztatzea. Behi,ardi,ahuntz,bufalo,gamelu edo beste ugaztun baten esnea erabiliz egitenda gazta.Lehendabizi esnea berotzen da eta gatzagia hausnarkarien urdaietik ateratzen den gai bat botatzen zaio.horrela,esnea gatzatu eta bi gaitan banatzen da: trinkoa, mamia,eta isurkaria,gazura. Gero,mamiari gatza eman eta gazur guztia kentzen zaio.O ndoren,mami xukatua moldeetan jarri etaprentsatu egiten da. Azkenik,gazta egiten da,hau da,zahartzen uzten da. Tartak egiteko,jateko etab.
Gaur egun gazta asko jaten da. iker sierra
No hay comentarios:
Publicar un comentario