viernes, 18 de marzo de 2011

OGIA


Ogia zerealen irina eta urarekin den oinarrizko elikagaia da. Aintzan Arotik ezaguna da eta legamiaren sarrerak sekulako iraultza eragin zuen.
Normalean erabiltzen diren irinak honako hauek dira:  garia, arroza, patata eta soja. Fruitu lehorrak ere erabili daitezke. Uraren ordez esnea, edo garagardoa ere erabili daitezke.
Gatza eta espeziak ere bota ahal zaizkio zapore hobea emateko.
Txinatarrek arroza jaten duten bezala, Europa, Ekialde Hurbilean, India eta Ameriketan, ogia erabiltzen da. Ogia, zalantzarik gabe, ezinbesteko laguntzailea da bazkarietan, saltsen lagungarri gisa edo pintxo eta ogitartekoetan, bakarrik ala lagunduta, eutsi ezineko tentaldia baita. Zerealen irinaz, urez eta gatzez landutako ore batean oinarritzen da, batzuetan legamiaz laguntzen dena punttu apatza emateko. Zerealik erabiliena, garinez eginiko irina den arren, zekale, garagar, arto, arroz etab. –ez eginiko irinak erabiltzen dira baita ere.

MAIALEN DE PABLOS

No hay comentarios:

Publicar un comentario